30.05.2009

Minneplata på kyrkjegarden på Østerbø i Aurlandsdalen.

I eldre tid var det strevsamt å frakta dei døde frå den 40 km. lange Aurlandsdalen til Aurlandsvangen ved fjorden.Noko som ofte tok to dagar.Midtvegs vart liket hengt opp i ei bjørk, den sokalla likbjørki, til vern mot rovdyr og so heldt dei fram dagen etter. Dette var ei mykje strevsam ferd ned den tronge dalen.På fleire stader,slik som i Nesbøgaldane og Sinjarheimgaldane var det den tid berre framkomande i trestigar i stupbratte berget.

Vist 174 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Synes reisen til en begravelse er vanskelig nok jeg om man ikke skal frakte avdøde med seg også. Dette må ha vært en ubehagelig reise.

Ja det har du rett i.Men slik var det tidlegare. Folk måtte ordna opp i det som var anten det var sjukdom, død eller andre tilhøve.Hadde berre seg sjølve og lita på.Serleg var det slik på so avstengde stader som Aurlandsdalen.

Ja vi blir vell stadig mer fremmedgjort fra livets realiteter i dag. Men at de var nødt til å gjøre det, betyr ikke at det nødvendigvis var enklere å takle. Det må ha vært en strevsom tur, både fysisk og mentalt.

Men det har jo også vært mange spesielle skikker forbundet med gravfølger tilbake i historien. Blant annet skikken om å drikke med liket. Eller at noen mente at liket ikke kunne bæres ut gjennom døra og at de derfor løftet kista gjennom vinduet eller sagde hull i veggen. Jeg hørte Astrid Riddervold holde foredrag for ei stund siden om gammle skikker i Norge og der ble bl.a. disse nevnt.

Bildesamlingen (2672 bilder)

 

Sogn og Fjordane (246 bilder)

 
Annonse

Nye bilder