Herad Kapell

Herad kapell
Planen om å reise egen kirke for Heradgrenden lengst syd i Gol prestegjeld ble drøftet allerede da ny hovedkirke skulle bygges i slutten av 1870-årene. Planen ble tatt opp på ny omkring århundreskiftet; en byggekomité ble oppnevnt 1907, og kommunen ga tilsagn om å overta kirken (Svello II, s. 97). Arkitekt Ole Stein utarbeidet utkast til kirkebygg, som ble fremlagt i Kirkedepartementet 1912. Byggearbeidene kom imidlertid først i gang 1932 under ledelse av byggmester Johan Jensen fra Gol. Kirkegård var da nylig opparbeidet på parsell av Hoftun gård. Kirken ble innviet 30. september 1934.

Kilde Norske kirker

Vist 335 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Vakker bygning i passende toner! Men hva er det store, sorte i forgrunnen!?

Det ser ut som det er eget sogn (egen menighet) nå, så den kan nok trygt kalles kirke. Det må ha vært endel omorganisering, for mange av byggene som står oppført som kapell hos NIKU (for en stor del publisert i 1969), er nå kirker med egne sogn.

Det sorte i forgrunnen er en trafoboks, bildet er tatt i fart, vi hadde rimelig dårlig tid desverre. Barnebarnet er døpt i den kirken, en vakker kirke. Ja, den er nok kirke igjen.

Legger inn et bilde av oppslagstavla ved porten. Der står det Herad Kyrkje. Kirken var tidligere brunmalt, men malingen er nå fjernet og det er skiftet noen bord. Er å håpe at de beholder den fargen den har nå, syns det er mye penere enn brun evt. hvit.

Ja, stussa på fargen, flott slik ja.

Det er forresten en liten artikkel om arkitekten, Ole Stein, her.

iflg. Hallingdølen er det nå bestemt farge til kirken. Den skal beises i en noe mørkere farge enn den har for øyeblikket.

«Norske kirker» har vært av nettet og blitt publisert på nytt igjen, og oppslaget om Herad kirke (som den kalles nå, selv om Christie & Christie brukte kapellbetegnelsen) er her.

Buskerud (199 bilder)

 

Bildesamlingen (2672 bilder)

 
Annonse

Nye bilder