Strusshamn Kirke

Kirkebygget

Prestegjeld Askøy Sted Strusshamn Navn Strusshamn kirke Arkitekt T. Alvsaker & E. Vaardal-Lunde Byggeår Vigslet Kristi himmelfartsdag 1969 Materiale Betong, glass Sitteplasser 500 Altertavle Tre høye betongplater med et glasskors i den midterste Orgel Jørgensens Orgelfabrikk 1969 Kirkeklokke 3, fra Olsen og Nauen Gravplass Søk i Strusshamn kirkegård Historie Den første kirken ble bygget i 1741, var av tre med 238 sitteplasser og var i kongelig eie. I 1766 kommer den over i privat eie da Claus Lampe kjøper kirken. Kirken er i privat eie frem til 11/12-1849 da den blir kjøpt for 450 Spd. av Askøy Formannskap. I 8/9-1861 brenner kirken. Ny kirke blir vigslet 30/9-1864 av biskop Birkeland. Arkitekt var Bull, var bygget i tre og kostnadene var 6500 Spd. Den 29/1-1966 brenner kirken igjen. Kilde:

Norske Minnesmerker, Norges Kirker.
Kyrkjehus og kyrkjeliv på Askøy 1864-1964 av Arne Skeie.

Vist 438 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Flere bilder fra Strusshamn kirke – som viser tilhørigheten til sjøen.
Den lune havnen ble benyttet som karantenehavn for Bergen, av frykt for sykdom ombord på seilskipene.
I Strusshamn finner man noe av den best bevarte trehusbebyggelsen på Askøy, fra tidlig 1800-tall.
Les mer på Wikipedia.

Baksiden, mot sør og den nedlagte bedriften Viksund Båt.

Flere fotografier av interiør og eksteriør fra Den Norske kirke
Kirkesøk.no

I sommer var jeg i Strusshamn.
Som jeg pleier tok jeg et bilde av stedets krigsminnesmerke.
Det inneholder mange navn. Teksten lyder… Dei døydde for Noreg 1940-1945.
Mange av de omkomne var sjøfolk. Har funnet flere navn på Minnehallen.no Sjømenn fra Askøy som falt under 2. verdenskrig
Bak Olav Herman Davanger sitt navn kan vi lese på Minnehallen sin side :
MS.Tyr seilte i vestgående full storm og i kraftige regn- og haglbyger i ballast for Halifax. I det kraftige uværet mistet MS. Tyr styringen og drev unna været, og følgelig mistet kontakt med konvoien. 9. mars 1942 ble hun torpedert av tysk U96 i posisjon 4340N og 6110W. Vannet strømmet inn, og skipet sank i løpet av åtte-ni minutter. Alle mann kom om bord i tre livbåter. Ubåten kom så til syne, praiet livbåtene og ga dem den kurs de måtte ta for å nå Sable Island, samtidig som ubåtsjefen beklaget dypt at det hadde vært hans plikt å senke skipet. I tiltakende vind og høy sjø drev båtene bort fra hverandre. Etter 16 timer ble den ene livbåten tatt opp av kanadisk patruljefartøy. Den 11. mars ble livbåt nr. 2 sett av et fly og reddet av kanadisk jager. Den tredje livbåten med 13 mann kom aldri til rette.
Ett navn vekker interesse pga vår kjære TV-kokk Indrid med samme etternavn. Halldorr Espelid var hennes bror.
Hans historie er spesielt dramatisk da Espelid deltok 24. mars 1944 i den berømte flukten fra Stalag Luft III, som ble filmatisert i 1963.
Se hele historien på linken.

På nabosonen JJK har jeg lagt inn en del bilder fra Strusshamn. Kirkerelatert, bildetittel er Konfirmasjonsøndag i Strusshamn

Hordaland (196 bilder)

 

Bildesamlingen (2672 bilder)

 
Annonse

Nye bilder