Hjelme gml. Kirke

Kirkebygget

Prestegjeld: Øygarden Sted: Hjelme på østsiden av Sæløy Navn: Hjelme gamle kirke Arkitekt J.W. Nordan Byggeår Vigslet 5/8-1875 Materiale Tre Sitteplasser 180 Altertavle Bilde av Jesus stående i et landskap med skriften “Kom til meg alle”. Kopi av Thorvaldsens Kristusskulptur, signert K. Askeland 1912 Orgel Kirkeklokke 1 klokke fra Bochumer Verein Gusstahlfabrik 1875. Historie: Kirken het tidligere Ytre Bø eller Øygarden kapell. Har vært annekssogn av Bø sogn i Manger prestegjeld. Kilde:

Norske Minnesmerker, Norges kirker
Våre kirker, Norsk kirkeleksikon

Vist 307 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Hjelme gml. Kirke

Hjelme gml. Kirke

Det slår meg at Nordan var en ekstremt produktiv arkitekt, ikke minst når det gjaldt kirker, som han tegnet over hundre av. (Han tegnet også f.eks. leiegårder.) De nygotiske er kanskje best kjent, men han uttrykte seg, som vi ser, også i bl.a. sveitserstil og nyrenessanse.
Artemisia og Wikipedia har greie oversikter over noen av hans verker, og ellers er flere av hans kirker å finne i denne sonen. Og flere kommer nok til etterhvert.

Det som jeg syns er spesielt med denne kirken er den den ikke har murt grunnmur, men steinmur. Og den flotte steingaren rundt. Det er også tydelig med hensyn til beliggenheten at dette var en kirke der en ankom med båt, med lune viker på begge ender av kirken.

Vet du hvorfor den ikke er i bruk lenger?

Nei det vet jeg ikke eksagt, men det kan vel ha med alderen og antagelig sanitærforhold. (Utedo er vel ikke akkurat up to date) Ser jo ut til at den blir vedlikeholdt godt. Kan jo også ha noe med begrenset gravplass slik at man bygget ny kirke og annla ny gravplass litt mer sentralt og lenger nord.

Hordaland (196 bilder)

 

Bildesamlingen (2672 bilder)

 
Annonse

Nye bilder