Trondenes kirke

Et bilde fra sist sommer, jeg skal gå grundigere til verks etter hvert.
Trondenes kirke er juvelen vår her nord, bygd som annekskirke til Nidarosdomen. Det har lenge vært hevdet at kirka ble bygd rundt 1250, men de siste dateringene av funn i kirka tyder på at det kan være tidligere på 1200-tallet.

Vist 1286 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

Den er nydelig! Tusen takk Jakob. Den vekker et par minner selv om jeg var liten sist jeg var der.

Enkel og flott

Hyggelig å hjelpe andre med litt mimring… Jeg skal som sagt gjøre en grundigere jobb etter hvert, ble jo oppmerksom på – og medlem i – denne sona første juledag. Jeg har vært medlem av Trondenes motettkor siden starten i 2001 og fram til sist sommer (begynner kanskje igjen etter hvert). Det er vel ikke mange kor her i landet som har flottere øvingslokale???

Under en ferietur for noen få år siden var jeg innom Rosendal og Kvinnherad kyrkje, og ble slått av likheten mellom dem. De er bygd samtidig, og det var jo ikke uvanlig at stenhuggerne dro rundt omkring og jobbet. Portalen rundt hovedinngangen er til forveksling lik, og likeens klebersteinshjørnene. Trondenes er noe kortere og bredere, men antall sitteplasser er det samme.

Nei det er vell bare Nidarosdommens jentekor og guttekor som jeg kan komme på…

Husker at den er ganske mørk innvendig med en helt spesiell stemning. Er lite vinduer som slipper inn naturlig lys der.

Gildeskår gamle kirke er også til forveksling lik, samt Giske kirke. Søk dem opp så ser du likheten. På Kinn står også en slik kirke.

Jeg vet ikke når tid Trondenes kirke ble bygd med sikkerhet. Det skal være ca. år 900. Tore Hund fra Bjarkøy brukte den til festning i sin tid. Da hette det TRONDARNES. (Trondarnes Saga)
I stolpene inne i kirka kan det godt sees merker etter henrettelser. Under alteret ligger det flere balsamerte mumier. Det er slutt med å vise dem frem.
Grunnen er at under en visning, var det en som måtte med fingerne bortpå en, og da datt nesen av. Siden har ingen fått se noe av dette.

Fagfolkene mener at den første kirka på stedet var ei mindre trekirke, det kan være den det er snakk om. Den nåværende kirka skal ha blitt bygget utenpå den gamle, såm så ble revet. Dateringen av dagens kirke går ikke så langt tilbake som 900-tallet.
Navnet Trondarnes finnes fremdeles, Trondarnes Folkehøgskole ligger ikke langt unna kirka.

Jeg kan ikke bevise noe som helst, men det sitter enda litt fra historietimene på folkeskolen.
Kontigenten min, i forsvaret var i kirka i 1968. Da ble det sagt det jeg fortalte her, av den presten som var da.

Enkel og vakker – og nær sjøen.

Ja, og den gang den ble bygd, og i mange hundre år framover, var jo sjøen eneste ferdselsåre. Sentral beliggenhet etter datidens målestokk, litt mer utkant i dag…

Bildesamlingen (2672 bilder)

 

Troms (88 bilder)

 
Annonse

Nye bilder