Nidarosdomen

.

Vist 470 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Dette er min kirke. Har mange gode minner herfra. Alltid noe nytt å oppdage om man har tid til å vandre rundt og se.

1000 år med skribling her, fra runer til våre dagers navn…

Ja det er mye “tagging” i denne kirka. Steinhuggerne har vært ivrige til å hugge inn merkene sine.

Så utrolig dårlig belysning inne i denne kirken! Belysningen i Norges nasjonalhelligdom må være fra 60-tallet og lyser ikke opp halve kirkerommet engang. Jeg antar det er mye spennende å se på også oppover veggene i domen i Trondheim.?
Var der i februar og må si at det var en skarp kontrast fra besøket i domen i Firenze et halvt år tidligere. Vel er den bygd med mye lysere stein, men de var mye heldigere med lyssettinga også.
Dersom det blir kronerulling til nye lys i Nidarosdomen skal jeg stå laaaangt foran io køen for å bidra!

Anbefaler museet som ligger i Erkebispegården der Nidarosdomens historie presenteres. Og mye annet selvsagt.
Og med en gang kan du jo ta turen inn til riksregaliene som også befinner seg i samme området.

Løp og se!!

Steinen ødelegges av lyset. Derfor er det bevist dårlig lyssetting der inne. Det er heller ikke lov til å filme eller ta bilder med blitz (med unntak av prinsesse Martha Louises bryllup selvsagt). De har strammet veldig inn på dette de siste årene. Da mine foreldre giftet seg her i 83 fikk de etter søknad lov til å filme med ett kamera. Det hadde de nok ikke fått i dag. Men det er utrolig mye fine detaljer overalt i denne kirka. Krypten er en helt spesiell opplevelse, men den er også stengt mesteparten av tiden nå. Ellers anbefales en tur opp i tårnet for den som ikke har klaustrofobi eller høydeskrekk. En ting mange sjelden gjør er foresten å ta turen rundt hele katedralen på utsiden. Der er det også mange flotte steinfigurer om man bare tar seg tid til å se etter.

En tur i tårnet er obligatorisk…

Leverte i sin tid linjedetektorene i taket (For å detektere brann). Gedigen kirke! Ikke særlig morsomt å justere detektorer oppunder taket, når en har høydeskrekk!

c.

Flere kjente kunstnere har vært med på restaureringsarbeid her, deriblant Gustav Vigeland, som etterpå fikk et reisestipend for å studere kirker i England og Frankrike. Han skildrer endel av dette i brevsamlingen “Om kunst og kunstnere” (Johann Grundt Tanum, 1955). Den inneholder utdrag av brev fra perioden 1900-1901-

Bildesamlingen (2672 bilder)

 
Annonse

Nye bilder