Krigsminnesmerke fra 2. verdenskrig ved St. Jakobs kirke i Bergen

En regnværsdag i november velger jeg en annen rute gjennom Bergen enn jeg pleier. Tar en tur bort til St. Jakobs kirke i Bergen eller Småkirken som den også kalles. På marken ser jeg dette minnesmerket fra 2. verdenskrig. Minnestein over 3 menn fra bydelen Nygård, som falt for Norge 1940-1945. Etter litt søk på navnene finner jeg opplysninger om 2 av dem.

Ole Agdesteen født 20.06.1903. Milorg District 20.2 (Bergen) Klipper fra linken : mailworker Stein-group,Bergen,arrested and sent to Germany,sentenced to death 2.11.1943 shot Hamburg,Germany. Stein-organisasjonen
Finn Kjos er sannsynligvis Finn Strand Kjos som var i Little Norway Han omkom kan vi lese på linken : Finn Strand Kjos, the brother of Kaare Strand Kjos, also died in a N-3PB accident. On 20 June, 1941, Northrop N-3PB (c/n.307) No.7, collided with the ferry “Sam McBride” in Toronto Harbour. Killed, where, Instructor Lt Finn Strand Kjos, and student pilot Trond Harsvik.
Finn Strand Kjos sitt navn finner vi på denne linken i avsnittet Troms / Finnmark om flytypen MF 11
Aksel Eriksen finner jeg ingen treff på Mulig det er Aksel Eriksen som var sjømann og omkom under krigen.
Link til Arkitektursonen og Knut Georg sin kjempefine bildeserie av Småkirken.

Bydelen Nygård hadde flere falne som er minnet på Nygårdsgutten/Buekorps Den står plassert i Øvre del av Nygårdparken.

Vist 100 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Roy L har sendt meg disse linkene som er knyttet til dette minnesmerket. Disse guttene var medlemmer i Sportsklubben Hardy Minnetavlen ble først satt opp på hytten på Totland og flyttet til St. Jakobs kirke i 1966.
Forsvarets museer har denne listen over omkomne i Canada. Der finner vi at brødrene Finn og Kåre begge omkom under flyopplæringen ved Little Norway.

Takk til Lilly, Knut og Erik for bra :-)

Takk til Svein og Knut Georg for bra!

Takk for bra til Staffan!

Klistrer samtidig inn definisjonen på helt : Helt er en betegnelse på en særdeles beundringsverdig person som har utført en stordåd og som av den grunn har vunnet stor heder og ære, eller som i fare og motgang, fra en svakere posisjon fremviser mot og viljen til selvoppofrelse, det vil si heltemot, for et større gode.

Det snakkes så mye om heltedåder i disse dager jfr Tungtvannsfilmen. Steinene jeg finner langs veien er over de tause heltene. De ga sitt eget liv, det ultimate offer i kampen mot nazistene.

Hordaland (196 bilder)

 

Bildesamlingen (2672 bilder)

 
Annonse

Nye bilder