Løvøya kapell

Løvøy kapell er et steinkapell som er bygd en gang i tidsrommet 1223 – 1398 e.Kr. Langveggene er drøyt 10 meter og gavlveggene 7 meter. Etter tradisjonen skal den være bygget i Olav Kyrres regjeringstid (1066–1093).

St. Olavsbrønnen
Selve kirkeformen er kjent fra Orknøyene og Man, med skip og kor bygget sammen uten skillevegg. Også de sirkelrunde lysåpningene i gavlveggene er typiske kjennetegn for denne kirkearkitekturen. Av 1200-tallets opprinnelige kirkebygg er det gamle steinalteret fremdeles i bruk. Selve alterplaten har sin egen historie ettersom den kom til rette på Falkensten bruk der den hadde gjort tjeneste som dørhelle i mange år. Den ble brakt tilbake til kirkebygget under restaureringen på midten av 1900-tallet.

Etter reformasjonen 1536 lå kirken i mange år i ruiner. I 1882 ble ruinene fredet, i 1928 ble restaureringsarbeidet tatt opp, og i 1950 kunne Løvøy kapell gjenåpnes til kirkelig bruk.

St. Olavsbrønnen som ligger ved kirken, var et av de viktigste valfartssteder på Østlandet i katolsk tid. Kapellet var viet til St. Halvard og St. Martin.
Klippet fra Wikipedia
Link til Kirkesøk Denne linken har også interiørbilder.

Vist 172 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Løvøya er et flott turmål.
En høsttur ga anledning til et besøk i kapellet… Klokkeklang kalte til gudstjeneste
(ikke topp kvalitet på bildene, det er vanskelig å lyse opp et relativt mørkt rom med blitz)

Bildesamlingen (2672 bilder)

 

Vestfold (101 bilder)

 
Annonse

Nye bilder