Varhaug gamle kirkegård og kapell på Hå

På Hå i Rogaland ligger dette nydelige stedet. På Wikipedia kan vi lese om kirkegården: Varhaug gamle kirkegård er en kirkegård som ligger i havgapet på gården Varhaug i Hå kommune. Kirkeplassen er fra mellomalderen. Rundt 1200 ble trolig den første kirken reist her, og det er mye som tyder på at denne ble lagt på et gammel hedensk kultsted. Flere forskjellige kirker har stått på kirkegården. Den gamle kirken ble revet i 1905 og ny kirke ble bygget på Odland.

Like utenfor kysten her var det et skipsforlis i 1842 som krevde 389 russiske liv. De fleste ble begravet på Varhaug gamle kirkegård som er fredet. Det er også reist et minnesmerke over russerne og “sjøfolk som her fikk sin grav”.
Om kapellet kan vi lese: I 1951 ble dagens kapell, Varhaug kapell, reist med de gamle kirkeklokkene fra 1791 i. Senere testamenterte Guri Ånestad et beløp til legging av glaserte takpanner. Kapellet er vel 15 m² stort, og har 14 jærstoler til å sitte på. Kapellet blir ofte brukt til vielser.

I 2003 ble kapellet brukt i innspillingen av musikkvideoen til Kaizers Orchestra sang: Evig Pint fra album med samme navn.

På vei inn til kirkegården passerer vi en stein med historien til kapellet. Lenken er til flere bilder i sonen av kirkegården og kapellet.

Stemningsfullt å komme til Hå en tidlig kveld i slutten av juli. Kuene gresset side om side med den gamle kirkegården.
lyset
på Hå gir ro i sjelen og frister til nytt besøk en annen gang.

Vist 580 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Vidunderlig vakkert det øverste bildet! Jæren er et praktfullt landskap og det lille kapellet og den gamle kirkegården med jernkorsene passet så godt inn i naturen. Flotte bilder!

Tusen takk for det Ranveig. Alltid hyggelig når bildene blir godt mottatt:-)
Legger inn en link til bokkilden.no. Fikk treff på en bok om forlis rundt Jæren.

Min største Jær-opplevelse var en omvisning i Obrestad fyr på en praktfull stormdag. Vi så også en kunstutstilling ved Nærbø, av noen t-skjorter e.l. som hang på snorer, de holdt på å blåse vekk. Men uforglemmelig vakkert var det alt sammen.

Vi kom sent til Jæren, men tok oss tid til noen stopp. Også ved fyret. Forsto av turistinformasjonen at området har mye å by på. Også av vær:-) Vi startet i regnvær, men fikk flott vær da vi passerte Jæren. Vindfullt og kaldt, men vakkert. Mitt reisefølge frøs, derfor ble det litt begrenset hva jeg fikk sett på Varhaug. Men det var en stor opplevelse. Et tidløst øyeblikk.

Lenger inne i landet har de jo Arne Garborgs hjem “Knudaheio”, der han og Hulda er “hauglagt”. Fin følelse å være der også ….

Forstørret fyrbildet ditt, og ble litt forskrekket. Hva i all verden har skjedd med det vakre fyret, er det tagget ned?

Helt nydelig bilde av den gamle kirken og og gravsted. Nydelig med blåklokkene i forgrunnen og skimt av hav og himmel som gav bildet ett vakkert lys.. Flotte bilder alle, nydelig sted.

Takk for det Bjørg Liv:-) Naturen var absolutt på min side den kvelden.

Til Ranveig. Jeg også reagerte da vi kom fram til fyret og så at det var malt om. Liker at fyr ser ut som fyr :-)Tydeligvis noen som har fått kunstnerisk frihet.

Rogaland (64 bilder)

 

Bildesamlingen (2672 bilder)

 
Annonse

Nye bilder