Dal kirke 2012

Dal kirke i utkanten av Rjukan er den eldste kirken i Tinn kommune. Den er bygd i 1775, påbygd i 1842, restaurert sist i 1960-62. Altertavlen er et krusifiks som er en kopi av det gamle krusifikset som er i Universitetets Olsaksamlinger. Kirken har 200 sitteplasser. Før kirken ble bygd har det stått en stavkirke på stedet. Denne stavkirken skal ha vært bygd av tømmer som tilhørte en enda eldre stavkirke som stod på Frøystul, ikke langt fra det som i dag er Frøystul fjellkirke. Det var en større bebyggelse på Frøystul og ved Møsvatn før Svartedauden.

Dal kirke har to klokker som begge er fra middelalderen. Den ene knyttes det et sagn til. Det fortelles at den først hang i en kirke som stod på Toresmogen i nordenden av Møsvatn. Det var to klokker i denne kirken, som ble flyttet til Frøystul. Under transporten sank den ene i Møsvatn. Den andre ble hengt opp i kirken på Frøystul. Siden da har den hatt så sår en klang. Denne klokka ble siden flyttet til Dal kirke der den henger nå.

Tidligere stod det en stavkirke på stedet. Fra den gamle stavkirken stammer også en Maria med barnet figur fra 1250-1300. Både denne, krusifikset og portalplanker fra den gamle stavkirken, som også ble brukt i den nye tømmerkirken, innkom til Universitetets Oldsaksamling i 1842-44.

Kilde:www.kirken.tinn.no

Vist 190 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Dal.

Takk. Da har jeg lagt inn litt tekst som beskriver kirken.

Diverse kirkebilder (154 bilder)

 

Bildesamlingen (2672 bilder)

 
Annonse

Nye bilder