Kviteseid gamle kirke

Kviteseid gamle kirke (Kviteseid gamle kyrkje) er en langkirke i Kviteseid kommune, Telemark fylke som har vært datert til ca 1150, men som kan være fra rundt år 1260 .

Kirken er en steinbygning og har omtrent 200 sitteplasser i alt med skip og galleri. Datering til 1260 er gjort etter dendrokronologisk analyse av årringer i trekonstruksjoner i kirken. Tidligere har man, ut fra stilanalyse etc. datert kirken til 1100-tallet. Den gamle hvitkalkede steinkirken er romansk, og er viet St. Olav.

I steinbuen i inngangsportalen finnes en utskåret planke med dragemotiv med to drager i strid. Kirken hører til en gruppe steinkirker i Telemark med Bamble som den sørligste og Kviteseid som den nordligste.

Interiør
Kviteseid gamle kirke har en spesiell takkonstruksjon og himling med 20 felt malt av Thomas Blixus i 1714. Altertavlen er fra 1732. Kirken ble restaurert i 1929 og 1969.

Teksten under epitafiet på korveggen: Til Guds Ære og Kierchens Zirat Hafver den Achtbare Welfor—————-Kiøb og Handelsmand udi Skien Edle Sig: WDerich Friederich von Capelen Dette Skilderi Discretionered Til Hwidesø Hoved Kierche ANNO CHRISTI MDCCXIV ( 1714)

Tåresteinen
I et rom i muren i koret finnes en glatt og avrundet stein et såkalt «St.Olavs brød» – «Tårestein». Det er flere sagn knyttet til Kviteseid gamle kirke. Landstad gjengir bl.a. et sagn om Tåresteinen som forteller:

«Steinen er laget ved at en ond greve i Danmark tvang sin norske tjenestepike til å bake brød i ovnen på den høytidsdag da St. Olav endte sitt liv, en dag som var hellig for alle nordmenn. Hun satte imidlertid frem den trusselen at hun ikke ville tro på St. Olav, med mindre denne udåden ble hevnet. Da skjedde det at de brød hun hadde i ovnen ble til stein. Steinene er spredt til forskjellige steder.»
«Tåresteinen» eller Brødsteinen skal være en hellig stein, en levning fra hedensk tid, som ble dyrket. Steinen lå i sin tid på en kommode i prestegården, der den falt ned og traff en liten gutt så han døde. Gutten ble balsamert og skal ligge under alteret i kirken.»

Vist 1726 ganger. Følges av 1 person.

Bildesamlingen (2672 bilder)

 

Telemark (269 bilder)

 
Annonse

Nye bilder