Domkirka i Bodø

Vist 390 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Så spennande kirka! (Synd den store lastebilen står der!)

Den er vanskelig å fotografere, den ligger midt i byen og det er mange forstyrrelser. Fant ut dette var det beste, kunne kanskje beskjære mer, men valgte å ikke gjøre det.

Alternativ2

Bodø domkirke er hovedkirke i Sør-Hålogaland bispedømme og den største kirken i Bodø. Den funksjonalistiske kirken er tegnet av Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas og sto ferdig i 1956. Den ble fredet i 2002.
Kirken er bygget i betong og har en basilikaform. Den har en frittstående klokketårn som er 36 meter høyt og som rommer tre klokker. Disse har inskripsjoner fra Mark. 10:14, Matt. 11:28 og Matt: 25:34. Kirken har en ytre skulptur som forestiller Petter Dass laget av Kristoffer Leirdal.
Det er føyd til to lavere bygningsvolumer til kirkebygget som rommer forsamlingssaler og en kombinert kontor og boligfløy. De tre delene er satt i rett vinkel på hverandre og blir lavere med økende avstand fra kirkens sakrale deler.
Kirken er en langkirke, men også en av de første arbeidskirkene. Den har et tønnehvelvet skip med to sideskip på hver side markert og hvelvet, men de har ingen søyler som deler opp kirkerommet og støtter de fem hvelvene. Dette var mulig da en kunne lage en skall konstruksjon i armert betong med delvis forspenning. Kirken har smale klerestorie vinduer.
Ved koret er et korgitter av betong med en skulpturgruppe forestillende Jesus på korset, Maria og Johannes som er laget av Kristoffer Leirdal og Tone Thiis Schjetne. Over alteret i østveggen er der et 12 meter høyt glassmaleri. Det er utformet av Åge Storstein og utført av Borgar Hauglid.
Kirken har et galleri fungerer som et utkraget tak over inngangen til skipet: Galleribrystningen er dekorert i gull, rødt og blått. Her finnes et rosevinduet i vestveggen er utformet og utført av Borgar Hauglid.
Her er 12 stoler i gyllenlær og 10 ryer laget av Sigrun Berg.
Kirken har et selvstendig klokketårn på 36 meter med et minnesmerke over Bodøs falne under andre verdenskrig.
«Til de fra Bodø som gav sitt liv for Norge under krig og okkupasjon 1940 – 1945. Ingen nevnt, ingen glemt»
Etter at gammelkirken ble bombet sammen med resten av sentrum 27. mai 1940 ble det av NS-myndighetene planlagt et partihus på tomten, men dette ble etter krigen endret til å huse domkirken som åpnet i 1956.
Det ble i 1946 holdt en arkitektkonkurranse om ny kirke som ble vunnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas med utkastet “Kathedral”. Grunnsteinen ble lagt i 1954 og den ble vigslet av biskop Wollert Krohn-Hansen i 1956.
Kilde:Wikipedia

Bildesamlingen (2672 bilder)

 

Nordland (186 bilder)

 
Annonse

Nye bilder