Bardu kirke, Setermoen

Bardu kirke
Tømmerkirke, tatt i bruk i 1829. Har 220 sitteplasser. Kirken er lokalisert til Setermoen.
Kirken har status som veikirke og er åpen i månedene juni, juli og august, mandag – fredag fra kl 0800 – 1500.

Bildeserie med 10 bilder — bla ved å trykke på pilene

Bardu kirke ligger i Bardu sokn i Indre Troms prosti. Den er bygget i tre og ble oppført i 1829. Kirken har åttekantplan og 220 sitteplasser. Kirken har vernestatus automatisk listeført (1650-1850).
Arkitekt: Ole Olsen Lundberg.

På begynnelsen av 1800-tallet slo mange nybyggere seg ned i Bardu. De fleste kom fra Tynset, og de søkte kongen om å få bygge sin egen kirke. Etter flere avslag, fikk de i 1821 innvilget søknaden. Det var byggmester Ole Olsen Lundberg som ledet byggearbeidet, og i 1829 ble kirken innviet, men verken tårn, sakristi eller takspon var på plass under innvielsen.

Kirken har åttekantet grunnplan, et stort kvadratisk tårn i vest og kor mot øst, og den er kledd med stående, hvitmalt panel. Tårnet, som sto ferdig først i 1840, har pyramideformet tårnhette. Kirken har vinduer i to høyder.

Interiøret har sitt forbilde i Tynset kirke, men Bardu kirke er mindre og med mer intim stemning. Prekestolen, som er plassert over alteret, er sylinderformet med en liten lydhimling over, formet som en kongekrone. Himlingen i koret er tønnehvelvet og har rankedekor, og det er galleri, søyler og losjer i kirkerommet. Opprinnelig var det to gallerier over det nåværende, men disse ble fjernet da kirken fikk nytt orgel i 1870. Kong Karl Johans monogram er plassert over orgelfasaden. Kirken er svært godt bevart.

Kilder:
Sørmoen, Oddbjørn: Kirker i Norge 2, Oslo 2001

Ytterligere info og bilder på Kirkesøk.

Vist 636 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder