Hodalen kirke

Det ble innviet kirkegård i Hodalen (Tolga kommune i Nord-Østerdal) i 1899 (et tall vi finner på vindfløyen som nå står på kirkespiret). I løpet av 1920-årene ble det samlet inn penger og arbeidet for å få bygget kirke. Kirken ble laftet i Sømådalen i 1932 og innviet i Hodalen i 1934. Det er en langkirke med 200 plasser tegnet av Andreas Sandmæl. Det sies at innvielsen ble overført på radio, og kirken (som da ble titulert som kapell) ligger i naturskjønne omgivelser med en viss vegetasjon på kirkegården. Kirken har galleri i vest (eller nordvest).

Altertavle, prekestol og døpefont er på alder med kirken. Altertavlens omramming er laget av Hans Trøan, og bildet ble malt av Ottar Sandmæl i 1934. Det viser den gode hyrde. Orgelet er ifølge kirkeleksikonet et elektronisk De-Reaux-orgel fra 1976 med 32 stemmer, og kirkeklokken er fra 1707, støpt av Jon Albert De Grave. Bak kirken står et hus som tidligere ble brukt i forbindelse med begravelser.

Det var bispevisitas i Tolga kommune i mai 2010. Det er nylig utgitt en bok om kirken, men undertegnede har ennå ikke hatt anledning til å studere den. Kirken brukes iblant til konserter, og den er gjerne åpen for besøkende i uken rundt olsok.

Menighetsbladet «Kirkehilsen» kan leses her.

Kilder og videre lesning:

Vist 624 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder