Sjong seterkapell

Sjong seterkapell er et sportskapell i en ombygget høyløe på seteren til Lesja prestegård. Det ligger et par mil nord for E136, langs Dalsidevegen (bomvei). Initiativet ser ut til å ha kommet fra sogneprest Otto Østerås, etter at det tidligere hadde vært setergudstjenester i området siden 1950-tallet.

Innredningen bygger på tegninger av Johan Traasdahl, og arbeidet er utført dels på dugnad, dels av innleide snekkere. Kapellet har 50 sitteplasser og ble innviet den 25. mars 1981. Det eies av en egen stiftelse opprettet av Lesja menighetsråd.

Ifølge jubileumsboken for Lesja kirke er det et par faste gudstjenester i året, og det står at kapellet ellers brukes til konfirmantarbeid, vielser og pensjonistturer. Kapellet har et orgel som er overtatt fra Lesjaverk kirke etter at den fikk seg nytt. (Kirkeleksikonet omtaler et hammondorgel; det er ikke kjent for undertegnede om det dreier seg om samme orgel.)

En furu ble gjort om til støpul på begynnelsen av 1990-tallet, og der henger en kirkeklokke. Det er ikke kirkegård ved kapellet.

Kilder og videre lesning:

  • Olav Lia (red.): Lesja kyrkje 1750-2000 (Lesja Sokneråd ved Skriftnemnda / Snøhetta forlag, 1999), s. 149-151

  • Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo Forlag, 1993), s. 607
Vist 537 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder