Risberget kirkesal

Risberget kirkesal på Finnskogen (i Våler kommune) ble bygget i 1862 og sies å være den eneste i sitt slag her i landet. Selve bygget ligner et vanlig toetasjershus bortsett fra takrytteren, eller klokkehuset, som det kalles på
menighetens nettside. I 1. etasje er — eller rettere sagt var — Risberget gamle skole samt leilighet, mens selve kirkesalen, med 60 plasser, er i 2. etasje.

Både lokalet og inventaret er noe endret opp gjennom årene. Klokkehuset kom til i 1899, og kirkeklokken noen år senere. Alterbildet er en kopi av Tidemands bilde av Jesu dåp (original i Trefoldighetskirken i Oslo). Bildet ble malt av Helene Gundersen og avduket i 1925. Døpefonten er åttekantet og kalkformet. Den ble tatt i bruk i 1938. Orgelet er et digitalorgel (Cantor) fra 1992, og kirkeklokken er fra 1905.

I 2006 ble det meldt om forfall med råtnende gulv og behov for oppussing. Siden det later det til å være pusset opp både innvendig og utvendig. Ikke langt unna er en gravlund.

Kilder og videre lesning:

Vist 932 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Spesielt bygg dette. … Digitalorgelet var godt skjult, og det er bra. Artig med oppsettet med gamle orgelpiper som står bra til det elles så vakre kyrkjeinteriøret i Risberget kirkesal.Er imponert over din jamne og gode presentasjon av våre kyrkjebygg. Prisverdig og imponerande innsats, Jan- Tore!

Takk, Rune. Jeg antar vel egentlig at disse pipene (hvis det er det det er) er rester etter noe tidligere. Så vidt jeg husker, er det en spillepult lenger frem i kirkerommet, men jeg vet ikke hvordan det er ordnet rent teknisk.

Ja, piper frå eit orgel er det, men eg les at det har vore(?) eit orgel der tidlegar, sitat: – Gjennom 70, 80 og 90 tallet kommer nye stoler, ny messehakel, *nytt orgel *og en kunstferdig utformet kirkestol. sitat slutt ( Frå nettsida Kirken i Våler)
Norsk Orgelregister har ingen opplysningar om Risberget kirkesal.
Ser elles at Risberget ikkje er oppført under kyrkjebygg i Våler. Er dette tilfeldig, eller ingår ikkje dette bygget under kyrkjene i Våler? Eg berre lurer…

Jo da, den første linken på litteraturlisten (som du vel siterer fra) er sidene til kirken i Våler, og det er skrevet av kantoren.

Eller tenkter du på at det ikke er eget sogn? Det ligger vel under Våler sogn, mener jeg.

Annonse

Nye bilder