Nes kirke (Ådal)

I 1854 ble Ådal prestegjeld utskilt fra Norderhov med Viker som hovedkirke. Samtidig ble det gitt tillatelse til å bygge kirke i Nes i Ådal, som altså ble annekskirke. Til kirken brukte man Chr.H. Grosch’ tegninger til Rogne kirke i Øystre Slidre. De ble senere også brukt til Begnadalen kirke, men den brant i 1957, og det står nå en annen kirke der. Nes kirke ble innviet 22. august 1860, men det er tallet 1858 som står i vindfløyen. Kirken ligger på vestsiden av Begna like før utløpet i Sperillen.

Nes kirke er en laftet, åttekantet kirke i empirestil. Øst for den åttekantede delen er det et kor og i forlengelsen av det et lavere og smalere sakristi. Ifølge «Norges kirker» ble dette forlenget østover med et ekstra rom i 1928, mens Kunsthistorie.com skriver at 1928-ombyggingen omfattet både våpenhus i vest og kor og sakristi i øst. Midt på kirken er det en relativt høy takrytter. Kirken har galleri og 250 sitteplasser.

I kirkerommet er det fire oktagonale stolper som bærer takkonstruksjonen. Interiøret ble fargerestaurert til jubileet i 1960 under ledelse av Ove Qvale. Rammen til altertavlen er utført etter tegninger av arkitekt Herman Backer. Bildet viser Jesu dåp og ble malt av Lars Jorde i 1914 (ifølge «Norges kirker») eller 1915 (ifølge Kunsthistorie.com).

Prekestolen ble tegnet av arkitekten, og også den dreide døpefonten er på alder med kirken. Orgelet kommer fra Vestre orgelfabrikk og er fra 1971, mens de to kirkeklokkene er fra 1859, fra Olsen Nauen. Inventaret er avbildet og skildret i ord i «Norges kirker».

Kirkegården strekker seg i øst og i sør ned til E16 og fylkesvei 243 (gjennom Hedalen). Bortsett fra et stykke med steinmur i nordøst er kirkegården omgitt av hvitt stakittgjerde. Sør for kirken ble det i 1927 oppført et gravkapell etter tegninger av Ragnar Nilsen. Like ved siden av er et minnesmerke over en som falt under den 2. verdenskrig. Ved innkjørselen til parkeringen står noe som ser ut til å være redskapshus. På kirkevangen står også et krigsminnesmerke fra napoleonskrigene.

Det var bispevisitas i Ådal i desember 2006. Den 22. august 2010 feiret Nes kirke 150-årsjubileum, og biskopen holdt en minnetale i den anledning. Vinteren 2010-2011 ble det meldt om vinterstengt kirke på grunn av brannfarlige rørovner og el-anlegg. I mars ble det meldt at kirken var åpnet igjen.

Kilder og videre lesning:

Krigsgrav

Gravkapell

Krigsminnesmerke

Vist 777 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder