En stavkirke blir til

Midlertidig bølgeblikktak og for øvrig ikke noe vindu på det som skal være nordveggen

I de senere år har det vært laget enkelte stavkirkekopier her og der. Mest kjent er kanskje gjenoppbyggingen av Fantoft stavkirke, som brant på 1990-tallet, og i Gordarike familiepark på Gol er det laget en kopi av Gol stavkirke, som jo befinner seg på Folkemuseet på Bygdøy. Dessuten finnes det en liten stavkirkekopi (muligens ikke autentisk) på Jørundgard Middelaldersenter. Men den mest kopierte stavkirken i de senere år er Haltdalen stavkirkeTrøndelag folkemuseum på Sverresborg i Trondheim. Det finnes kopier av den i Haltdalen, der den kom fra, og på Kolbrandstad i Hølonda. Nå skal det lages en kopi til.

Nordisk treseminar arrangeres av Hjerleid skole- og håndverkssenter på Dovre i månedsskiftet april/mai 2011, og det store trekkplasteret i år er altså byggingen av et stavhus i kopi etter Haltdalen stavkirke. Det skal skje i Bygningshistorisk park ved Rudiåa, der resultatet formodentlig blir å se utover sommeren. Selve seminaret er fulltegnet, og det er ukjent for undertegnede om andre enn deltagerne har anledning til å overvære byggingen.

Hva skal barnet hete? Jeg vet ikke, men inntil videre kan vi kanskje kalle det Hjerleid stavkirke?

LITT SENERE

Ved en svipptur forbi stedet i slutten av mai står kirken der med et formodentlig midlertidig bølgeblikktak, like utenfor inngangen til bygningsparken. Vi kan vel gå ut fra at taket skal spontekkes og tjærebres når den tid kommer. Døren er ikke festet på, men står lent opp mot en vegg, og det later til at det er laget en ekstra hjørnestav. Ifølge lokalpressen er bygget til salgs (og det har etterhvert vist seg at det er solgt). Byggmesteren har noen bilder fra byggeprosessen, og her følger noen flere bilder av kirken.

ENDA LITT SENERE:

Det viser seg at den lille kirken har funnet veien til Trøndelag, ikke så fryktelig langt fra der originalen en gang stod. Navnet er nå Singsås stavkirke, og den er satt opp på Singås gamle kirkegård, i Midtre Gauldal kommune. Singsås historielag skriver mer om det.

Vestinngang

Korenden (i “øst”)

Dør

Taket nedenfra

Ekstra hjørnestav

Hjørne

Bygningsparken

Stien ned i bygningsparken

Vist 1170 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Jeg tipset om dette blogginnlegget i TA-bloggen.

Mer i GD-puls. Vi hører gjerne fra folk som har bilde av det ferdige bygget. Når det er ferdig, selvfølgelig.

Dette oppslaget er ajourført med noen bilder fra stedet.

Det begynner å bli en stund siden nå, men denne kirken er flyttet til Singås i Midtre Gauldal.

Mener naturligvis Singsås.

Annonse

Nye bilder