Vaterland småkirke

Vaterland småkirke (se bilde her) er en av Oslos forsvunnede kirker. Det vil si: Den forsvant ikke under mystiske omstendigheter i en fjern fortid, men ble revet i 1959-60 ved en sanering av området idet byens T-banenett ble bygget ut. Adressen var først Søberggangen 1, men ble senere endret til Lille Vognmandsgaden og så Vognmannsgata 25. (Riktignok står det nr. 27 i «Oslos kirker» og hos Artemisia.no, men dette kartet og dette bildet hos Byarkivet tyder på at nr. 25 er korrekt adresse.) Byarkivet har en presentasjon av det forgangne Vaterland, inkludert en kortfilm som er vist på lokal-TV. Kirken ser ut til å ha ligget nær Vaterlandsparken av i dag, like ved siden av Oslo Plaza og Oslo Spektrum og ikke langt fra Lilletorget.

Vi har å gjøre med det som regnes som Oslos første småkirke. Den ble tegnet av Heinrich Jürgensen og innviet den 22. desember 1899. Byleksikonet omtaler den som «distriktskirke i Jakob menighet». Ved rivningen ble småkirkemenigheten — i likhet med Tøyen — tilbakeført til Grønland menighet.

Kirken, som lå i et strøk med kronglete gater og mye fattigdom, var av pusset tegl og inngikk i gatens fasade. Den skulle i tillegg til det religiøse også ta seg av en rekke praktiske og sosiale oppgaver i området, og skulle være åpen alle ukens dager. Bygget inneholdt en menighetssal som kunne kombineres med kirkerommet eller adskilles med skyvedører. I kjelleren var det rom for mindre møter, speidergrupper m.m. En stund ble det drevet barnekrybbe (daghjem), og senere var det gamlehjem for kvinner her. Det ble også drevet hjelpearbeid for hjemløse.

Om interiør og inventar sier ikke kildene all verden, men det later til at kirken hadde et glassmaleri samt en altertavle i form av en freske av Emanuel Vigeland. Det sies også at altersølvet etter rivningen ble gitt til Bøler kirke (revet høsten 2009, men avløst av en ny kirke i 2011).

Kirken ble pusset opp innvendig og utvendig til en bispevisitas i forbindelse med femtiårsjubileet i 1949, men den ble altså revet ti år senere. Det finnes en rekke bilder på Oslobilder.no — både av selve kirken og rivningen av den. Byggingen av Hasle kirke ble delvis finansiert med midler betalt som kompensasjon for denne kirken og Piperviken småkirke.

Det kan ellers nevnes at det før kirkens tid eksisterte en Vaterland kirkegård (eller «Kirkegaard»). Denne lå et annet sted, nærmere bestemt i bakkene sør for Hammersborg, muligens anlagt i 1624 (og i alle fall før 1638). Det var en fattigmannskirkegård som betjente forstedene utenfor Christiania. Fjellgrunnen var imidlertid ikke særlig egnet til formålet, og kirkegården ble nedlagt i 1811. I 1862 ble tomten brukt til politistasjonen i Møllergt. 19.

Kilder og videre lesning:

Vist 1166 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder