Ådalsbruk skolekapell

Ådalsbruk i Løten kommune er nok for mange best kjent for den nedlagte papirfabrikken på Klevbakken, som nå er industrimuseum (eget nettsted her). Stedet hadde i en årrekke en frikirke. Den ble revet i 1968. Også Frelsesarmeen har hatt virksomhet på stedet, men korpset ble nedlagt og huset solgt til frikirkemenigheten i 1968. I 1994 ble huset solgt og gjort om til leiligheter.

Løtenprestene skal ha holdt gudstjenester på Klevbakken i en årrekke, og det foregikk pengeinnsamling til kapell allerede før den første verdenskrig. En tomt var i sin tid holdt av til kapell, men ble aldri overtatt av noen kapellforening. Derimot ble den solgt til boligtomter i 1970.

Etterhvert ble Løken og Brovold skoler slått sammen, og nytt skolebygg ble oppført ved Klevbakken: Ådalsbruk skole. Her ble kapell innredet og tatt i bruk i 1994, men det ble ikke formelt innviet før den 19. januar 1997.

Kapellet er tegnet av arkitekt Tor Arnekleiv. Altertavlen er et tekstilarbeid av Greta Rimington, som også har levert de andre kirketekstilene her. De er avbildet på kunstnerens nettsted. Klokken som brukes, kommer fra Aadals Brug, der den tidligere kalte de ansatte til arbeid.

Hovedkilde:

  • Erik Kjøs m.fl.: Løten kirke gjennom 800 år (Løten menighetsråd, 2000), s. 86-92

Vist 664 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder