Engerdal kirke

Engerdals kirkehistorie er litt spesiell. Man begynte å bygge kirke rundt 1800, men uten å ha fått tillatelse. Da man så fikk høre at det ikke ville bli noen prest på stedet, ble bygget tatt ned og omdisponert: Skipet ble til en låve og sakristiet til en vedskåle. Det skal ellers ha eksistert en eldre kirke i området på et tidligere tidspunkt.

Grunnstein til dagens kirke ble lagt i 1871 (et tall vi finner igjen på spirets vindfløy), og kirken ble innviet i 1873. Det skal være Johan Olsen fra Elverum og Teodor Embretsen Nordvi fra Trysil som stod for tømringen. Dessuten var Tølløv Østli, hans bror Hans P. Rønning og deres far, Per Thoresen, med. Vi snakker om en tømret langkirke med 200-250 plasser (ifølge kirkeleksikonet).

Altertavlen er malt av lærer Peder Haugen fra Haugen i Engerdal. Motivet — Jesus og barna med henvisning til skriftstedet «La de små barn komme til meg» — er kopiert etter Carl Bloch. Rammeverket er skåret av broren, Erik Haugen, som var håndverker og snekker. Prekestol og døpefont er begge i tre og fra 1873, ifølge kirkeleksikonet.

En lysekrone i kirken skåret av Hans Sorken viser Peter, Jakob og Johannes som står i vinkransen på Moder Jord i miniatyr. Lampetter fra 1953 i engleskikkelse er også Hans Sorkens verk. (I 2008 kjøpte kommunen hjem en samling av Sorkens verker til Engerdal, og de er nå på utstilling på Vestre Sorken, der Sorken kom fra. Sorken selv er begravet ved Drevsjø kirke.)

I tårnet er det to klokker fra Bochum — formodentlig fra Bochumer Verein. Tårnet fikk for øvrig kirkeur så sent som i 1989 etter gave fra en anonym giver. Ifølge kirkeleksikonet (utgitt 1993) har kirken et «nytt orgel», uten at det spesifiseres hva slags.

Dette er kommunens hovedkirke, og det er naturligvis kirkegård her. I 2008 ble det meldt at lamaer på kirkegården var et problem. Det står ellers et servicebygg på kirkegården. Opplysningsvesenets fond har et bilde av presteboligen.

På den andre siden av fylkesvei 26 er det en statue av skiløperen Gjermund Eggen.

Det er bispevisitas i Engerdal i april 2012.

Kilder og videre lesning:

Vist 697 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Her er litt meir historikk om inventar i Engerdal kyrkje:

I 1933 fekk Engerdal kyrkje såkalla Kapell-Harmonium frå Haugens Orgelfabrikk, Lauvstad pr. Ålesund. Denne fabrikken låg i Ulvestadbygda i Volda kommune. Kristoffer Kleppe som var lærar og organist i Engerdal, ein vanleg kombinasjon i dei dagar, var konsulent for Harmonium-handelen. Kleppe syner entusiasme for Haugen-orgelet og skriv slik: “Haugens Orgelfabrikk leverte (for to år sidan) eit kapellharmonium til Engerdal hovudkyrkje. Det har seks gjennomgående stemmer og eit sjalusiverk som åpnast ved ein pedal slik at tonen vert førd fram i kyrkja. Orgelet fyller kyrkja med mjuk og varm velklang, og alle er særs velnøgde med det”.
Haugen-orgelet vart utskift i 1970-åra av eit pipeorgel frå Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk, Snertingdal (1974?) I kommunestyresalen i Engerdal står det no degraderte Haugen-orgel utstilt på stas. Ikkje nok med det, ein bjørn som vart skoten på kloss hald i sentrum av Engerdal, og no sjølvsagt utstoppa, er utstilt saman med Haugen-orgelet. Desse to høgst ulike gjenstandane minner kommunen sine folkevalde, når dei er samla, om farne tider.

Haugen-orgelet i komunestyresalen i Engerdal. Foto: R. Molvik, juli 2000.

Flott, Rune. Fikk dessverre ikke kommet meg inn i kirken. Litt dårlig planlegging sånn sett. Skulle gjerne ha sett Sorkens lysekrone med egne øyne.

Annonse

Nye bilder