Kapp kirke

Kapp kirke var den tredje Totenkirken Henry Bucher tegnet i løpet av et par tiår. Byggingen tok til våren 1937, ledet av tømmermester Karl Johnsen Kjæsarud. Johan Mortensen utførte blikkenslagerarbeidet, Asbjørn Moe gjorde malerarbeid, og Per Johnsen stod for elektriske installasjoner. Kapellet, som det da var, ble innviet den 14. mai 1939, samme år som den noe forsinkede Raufoss kirke (Aas kirke ble innviet i 1921). Kirken ligger på det som var gården Evenruds grunn, litt opp fra Mjøsa i forhold til Kapp sentrum og med flott utsikt.

Vi har å gjøre med en tømret langkirke med 167 plasser. Kirken har rektangulært skip og et smalere og lavere, rett avsluttet kor som er omgitt av sakristier i nord og sør. Det er en takrytter nær vestenden av skipet, med årstallet 1938 på vindfløyen. Vest for skipet er det menighetssal. Selve skipet har innganger på nordsiden og sørsiden.

Kirken har vestgalleri, og den ble restaurert i 1984. Alterbildet ble laget av Henry Vik i 1940 og fremstiller Forklarelsen. Bildet dekker korets fondvegg rundt vinduet og ble visstnok montert seksjonsvis. Prekestolen (i tre, fra 1939, av Gustav Johnsen) ble 23. februar 2010 tatt ut av kirken og sendt til oppbevaring på Hoff. Den ser ut til å være erstattet med en som er mindre omfangsrik. Begrunnelsen er ifølge menighetsbladet at prekestolen tok for stor plass rundt koret, og det skal kjøpes inn en lysglobe. Døpefonten er også i tre og fra 1939 og laget av Gustav Johnsen. For noen år siden kom det på plass to treskulpturer i kirken laget av Angelina Engelsen. Figurene står på hver sin langvegg og forestiller Såmannen og Kvinnen ved Sykarsbrønn. Orgelet på vestgalleriet er fra 1979, fra Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk, og den ene kirkeklokken er fra Olsen Nauen. Det skal være kirketekstiler av Borgny Svalastog her fra 1993.

Det er ikke kirkegård her. De fleste begravelser finner sted ved Hoff kirke. I jubileumsheftet fra 1989 ytres det ønske om egen kirkegård, med håp om at det ordnes innen år 2000. Da undertegnede tok bildene her høsten 2009, var det fortsatt ikke kommet i stand, med det ble visstnok jobbet med saken.

Nye numre av menighetsbladet kan leses her.

Kilder og videre lesning:

Vist 1038 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder