Sankt Hallvard kirke (Oslo)

Sankt Hallvard katolske kirke på Enerhaugen ble tegnet av Kjell Lund og Nils Slaatto og innviet i mai 1966. Kirken er en del av et fransiskanerkloster, og den fikk i 1993 et tilbygg med menighetssal og kontorer for Fransiskushjelpen (som hadde femtiårsjubileum i 2006). Også dette tilbygget ble tegnet av Lund og Slaatto.

Det utvendig mer eller mindre kvadratiske bygget er av betong, og veggene er forblendet med rød tegl. Innvendig er kirkerommet sirkelrundt, og taket har en nedhengende betongkuppel, omtrent som om himmelen faller ned i hodet på en. Kirkerommet har ca. 300 sitteplasser. Anlegget regnes som en klassiker i norsk arkitektur, og arkitektene ble tildelt arkitekturprisen Houens fonds diplom for det i 1975. Den som vil fordype seg i arkitekturen, bør begynne med å lese artikkelen om kirken i bind 6 av «Kirker i Norge».

Altertavlen er malt av Anne-Lise Knoff i 1986 og forestiller krusifikset fra San Damiano-kirken i Assisi (nå i Santa Chiara, men det er en kopi i San Damiano). Knoff har tatt med enkelte særegne detaljer som at Frans av Assisi er malt inn i krusifikset. Knoff har også malt altertavlen i Sakramentskapellet, inspirert av en altertavle i Hedalen stavkirke. Kirken har ellers blant annet en korsvei i form av betongtavler med tekst, laget av Hermann Bongard.

Kirken betjener Oslos østre katolske menighet (eget nettsted her). Wikipedia har en artikkel om katolisismen i Norge.

I januar 2012 meldes det at Riksantikvaren har besluttet å frede kirken og klosteret.

Kilder og videre lesning:

  • Lund & Slaatto: St. Hallvard kirke og kloster (ARFO, 1997)

  • Sankt Hallvard kirke på katolsk.no

  • M.C. Kirkebøe: Oslos kirker i gammel og ny tid (Ny utgave ved K.A. Tvedt og Ø. Reisegg, Kunnskapsforlaget, 2007), s. 159
  • Einar Dale og Jiri Havran: Kirker i Norge, bind 6: Modernismen. 1900-tallet (ARFO, 2008), s. 186-193
  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo Byleksikon (5. utg.; Kunnskapsforlaget, 2010), s. 490
  • Lokalhistoriewiki
  • Wikipedia
  • Olava Øverland og Bo Aje Mellin: Våre altertavler (Det Norske Samlaget, 1995), s. 172-173

Alternativ vinkel

Fransiskushjelpen

Skriften på veggen?

Bratt bakke

Vegg som en uinntagelig festning

Forskjellige funksjoner

Vist 1345 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder