Austmarka kirke

Ved Austmarka i den sørlige delen av Finnskogen (Kongsvinger kommune) ble det anlagt kirkegård i 1847. Austmarka kirke ble tegnet av tømmermester Paul Eduard Bielenberg og innviet den 14. april 1858. Det er en langkirke i tre (formodentlig laftet) med 380 sitteplasser. Kirken har vesttårn, og koret er rett avsluttet.

Kirken led på 1800-tallet en stund under dårlig vedlikehold i den grad at kirkelige myndigheter påla menigheten å gjøre noe med det. Det ble purret gjentatte ganger, og kirken var nær ved å bli revet, men så ble den reparart i 1870-årene. I 1880-årene fikk den utvendig panel og ble malt innvendig. Det var et branntilløp i 1922, men brannen ble slukket før kirken ble overtent. Taket måtte imidlertid repareres. Etterpå ble interiøret malt i «gilde og grelde farver», som av Riksantikvarens konsulent Ove Qvale ble omtalt som «svært uheldige». Så fulgte en omfattende oppussing (med gjenåpning i februar 1957) der fargene på interiør og inventar ble endret til slik de er i dag. Kirken ble pusset opp til 150-årsjubileet i 2008. I fremstillinger av kirkens historie påpekes det gjerne at kirken er spartansk utstyrt, men den har i dag relativt kraftige interiørfarger som står godt til hverandre og skaper et stemningsfullt kirkerom.

Innvendig er det orgelgalleri i vest. Benkenes plassering er noe uvanlig for en langkirke: Like foran koråpningen er flere benker plassert sidelengs, som om det skulle være en korskirke. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet et lite trinn over skipets gulv. Det er en lav korskranke på hver side av midtgangen.

I begynnelsen hadde kirken et trekors istedenfor altertavle, som kom til først i 1903. Den har en kopi av Tidemands maleri av Jesu dåp utført av en ukjent kunstner. (Originalen fra 1868 befinner seg i Trefoldighetskirken i Oslo.)

Prekestolen har oppgang fra koret. Den er like gammel som kirken og er utført av snekker Christian Guldbrandsen — i likhet med mye av inventaret, formodentlig inkludert døpefonten. Prekestol og døpefont var gråhvite i begynnelsen, men på 1920-tallet ble prekestolen påført fyllinger med evangelistbilder, og inventaret fikk altså ganske skarpe farger før dette ble endret på 1950-tallet.

I begynnelsen ble det brukt et husorgel som var plassert i skipets sørøstre hjørne på et lite galleri. I 1898 ble det anskafffet et Olsen & Jørgensen-orgel, og dagens orgel ble bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1964.

Til å begynne med måtte kirken nøye seg med en gårdsklokke. Kirkeklokker ble så gitt til minne om skomakermester Lars Erichsen fra Vastaberget av hans sønn og innviet i 1897. De er støpt av O. Olsen & Søn.

Kirkegården er utvidet en rekke ganger siden innvielsen i 1847. Typisk nok for en kirkegård i et landdistrikt som stort sett har vært befolket av småkårsfolk, er det få virkelig gamle gravminner som er bevart. Gravsøk kan utføres hos DIS Norge. På 1920-tallet hadde man tenkt å bygge gravkapell, men pengene strakk ikke til. I stedet ble det i 1927 innredet bårerom under kirken med inngang i øst.

Menighetsbladet kan leses på fellesrådets nettsted.

Kilder og videre lesning:

Alternativ vinkel

Kirkerom

Alterparti

Prekestol

Døpefont

Mot orgelgalleriet

Vist 749 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Flott serie med bilder, Jan -Tore!
Spesielt med desse benkene som er stilt sidelengs fram mot alterpartiet, som i ei korskirke med sideskip.

Enig. Tror jeg har sett det et par andre steder også, men kommer ikke på hvor.

Hei! er det noen som kan hjelpe meg med opplysninger om tømmermester Bielenberg, som tegnet Austmarka kirke? Han var også tømrer under byggingen av kuppelen i Trefoldighetskirken.
Han kom fra Tyskland, og jeg har ikke fornavn eller andre opplysninger om han. Alle opplysninger tas imot med stor takk!
Kristin Søhoel

Kan det være denne karen? I så fall het han Paul Eduard Bielenberg og ble født i Holstein i 1816, hvilket skulle passe rent tidsmessig. En av sønnene het nøyaktig det samme.

Hei Jan Tore! Tusen takk! Ja, det er utvilsomt han. Det var storartet! Nå har jeg en rekke navn og fødselstall jeg kan lete videre på. Hvor fant du dette? Jeg synes jeg har lett “over alt”, men det har jeg tydeligvis ikke. Har du noen tips, er jeg glad. Jeg er ganske ny med dette. P.E. Bielenberg er min oldefar og vi har aldri visst når familien kom til Norge. Ha en fin dag!
Kristin

Bare hyggelig. Jeg bare googlet på tømmermester bielenberg. Jeg prøvde også noen andre kombinasjoner samt et søk på hans konkrete navn, men det gav ingen flere resultater så vidt jeg kunne se.

Annonse

Nye bilder