Melhus kirke

Melhus kirke, like sør for Melhus sentrum, kalles også Gauldalskatedralen og har en lang historie som prestegjeldets hovedkirke. Den gamle kirken ble besluttet revet i 1889, og den nye ble innviet i 1892. Det er en korskirke i stein med ca. 600 sitteplasser. Kirken ble tegnet av Carl Julius Bergstrøm og har både romanske og gotiske innslag.

En rask gjennomgang av inventaret bygger på «Norsk kirkeleksikon»: Altertavlen og prekestolen ble begge laget av Johan Kontrafeier (skrives også Contrafeyer) i 1646 og overført fra den gamle kirken. Altertavlen har motiver fra nattverden og oppstandelsen. Døpefonten er i kleberstein og fra 1892. De to kirkeklokkene er fra 1892 og 1899. Mer kunne nevnes, men vi skal nøye oss med å konstatere at Jørgensen-orgelet fra 1947 er konstatert å være utslitt og brannfarlig. Orgelkomité er nedsatt og aksjoner i gang for innsamling til nytt orgel.

Ellers er kirken ikke minst kjent for sin malerisamling med portretter av mange prester, hvorav den mest berømte er Petter Dass. Hans portrett henger til venstre for altertavlen, skjønt enkelte hevder at det ikke er ham. Bildene ble overført fra gamlekirken. Det skjedde ikke med et epitafium fra 1600-tallet. Det ser ut til at det ble kjøpt opp og rammen brukt i altertavlen i Leksvik kirke, mens hovedbildet ble tatt ut og erstattet med et annet. Akkurat hvem som var avbildet på dette epitafiebildet, der en prestefamilie bevitner korsfestelsen, strides man om. Her er én versjon; her er en annen. Det finnes flere interiørbilder hos Rennebu kirkelige fellesråd og på Kirkesøk.

Kirken er omgitt av sin kirkegård. Noe sør for kirken ligger Prestegårdslåna, som ble bygget i 1720-44 og var prestebolig til 1960. Den var en stund rivningstruet, men ble så vernet. Siden ble den pusset opp, og i dag står en stiftelse for driften.

Kilder og videre lesning:

Alternativ vinkel

Og en til

Sørvindu

Kirkegårdsport

Vist 1382 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Veldig fin kirke

Annonse

Nye bilder