Ljan kirke

Da Nordstrand sogn ble utskilt fra Østre Aker, ble det samtidig avsatt penger til bygging av kirke på Ljan, som i begynnelsen var annekskirke, men nå utgjør et eget sogn. Opprinnelig var det meningen at kirken skulle oppføres på Skredderjordet, en gave fra godseier Ingier, men tomten ble solgt og den nåværende tomten Furumoen innkjøpt for pengene. Kirken ble innviet den 10. april 1932 og ligger altså innhyllet av furutrær på en kolle på vestsiden av Herregårdsveien. Det er senere bygget menighetshus like nedenfor.

Arkitekt var Olav Olson og byggmester Johan L. Vister. Stilen er nyromansk og middelalderinspirert. Her er det ingen lefling med modernisme. Vi snakker om en relativt liten langkirke i stein. Antallet sitteplasser oppgis til 250 i «Oslos kirker» og «Oslo Byleksikon» og 180 i kirkeleksikonet og andre steder som bygger på det. Kirken har tårn ved inngangen. Koret er noe smalere og kortere enn kirkerommet, og bygget er avsluttet med apsis. Det har to sakristier. Taket er tekket med kobberplater.

Undertegnede har ikke vært inne i kirken, men kildene forteller om en rikt utsmykket kirke. Ikke minst krediteres Trygve Dammen for prekestol og døpefont, sistnevnte i form av en treskulptur som bærer døpefatet. Dammen krediteres på menighetens nettsted også for treskulpturer på bjelkene i taket. Ifølge boken «Oslos kirker» har Anthon Røvik skåret ut søylekapitelene i kirken. Det er glassmalerier i alle vinduene. De er komponert av Rolf Klemetsrud og utført av glassmester G.A. Larsen. Smijernsarbeider i vinduene samt alterring er av Carl Bilgrei. Et krusifiks over hovedinngangen er av Halfdan Davidsen. Og mer kunne nevnes. Det er forresten interessant å merke seg at Strømmen kirke, som også er i nygammel stil, ble tegnet av samme arkitekt og bygget noen få år tidligere. Og også der deltok Trygve Dammen, Rolf Klemetsrud og Anthon Røvik i utsmykningen,

Orgelet er ifølge Norsk kirkeleksikon fra 1932, og de to kirkeklokkene kommer fra Olsen Nauen.

Det er ikke kirkegård her. Gravferdsetaten henviser til Klemetsrud og Nordstrand.

Kilder og videre lesning:

Alternativ vinkel

Og en til

Og en til

Hovedinngang

Dør i liturgisk sør

Vist 1738 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

At kirken er rikt utsmykket kan jeg skrive under på. Innsiden er en stor kontrast til den enkle utsiden.
Lyset var ikke det aller beste når jeg var der julaften, og kameraet jeg hadde med var lite og diskret for anledningen, men absolutt ikke godt nok, så unnskyld bildekvaliteten. Jeg satser på en ny tur ved senere anledning, men tror faktisk jeg vill utsette den fototurer dit til lenger ut på våren/sommeren, når lyset er bedre, for å se om jeg kan få til noe med de nydelige glassvinduene samtidig.

Men her er iallefall Prekestolen:

Og døpefonten som for tiden bærer julekrybben:

Hele døpefonten ser slik ut:

Med en engel som holder en beskyttende hånd over hele sermonien.

Nærbilde av selve engelen:

Alterringen:

Med et litt bedre bilde av selve alteret:

Også taket over selv alterpartiet er verdt å legge merke til. Jeg fikk dessverre bare med meg et lite utsnitt denne gang.

Over døra til det ene sakristiet finnes det et spesielt murmaleri:

I kirkeskipet henger det selvsagt et orntlig skip ned fra takbjelkene:

I tillegg til at det er glassmalerier i alle vinduene i kirken er det også laget glassmalerier i treveggene bakerst i kirken som skiller av gangen/trappen opp til galleriet.

Dette er bare noen av alle de detaljene som denne kirken kan by på. Blant annet takbjelkene, søylene bakerst i kirken, galleriet, den store tavlen for å annonsere salmenumrene mm

Sist kan man jo nevne at det er manuelle kirkeklokker i denne kirken og at klokkeren skal ha ros for innsatsen med å ikke bare ringe til to gudstjenester på julaften, men han ringer faktisk julen inn i en hel time fra fem til seks hvert år. Det skaper en utrolig god julestemning i nabolaget, og få har vell gjort seg mer fortjent til en orntlig julemiddag enn han etter den anstrengelsen.

Supert, Sofie.

Annonse

Nye bilder