Lademoen kirke

Lademoen kirke er Trondheims nest største kirke, bare overgått av Nidarosdomen. Den ligger i Lademoparken, mellom Innherredsveien og Mellomveien. Kirken ble tegnet av Ole Stein, mens Ingvald Alstad var utførende arkitekt. Den ble innviet 15. november 1905. Lademoen menighet ble formelt utskilt fra Bakke først i 1908. Kirken hadde opprinnelig 1054 sitteplasser, men har i dag rundt 500.

Merkelapper som nyromansk og jugendstil har vært brukt på denne kirken, som ble bygget omtrent samtidig med flere natursteinkirker i Oslo — også de med asymmetrisk plassert tårn. I Lademoens tilfelle er steinvalget granitt, som altså er grovt tilhugget (råkopp). Det vil si: Det er fasaden som er laget av dette. Inni er det tegl. Kirken er formelt en korskirke, men tverrskipene har ulik lengde, og tilbygg som kontorer og sakristier bryter også opp symmetrien.

Kirken måtte fundamenteres bedre og var stengt i 1954-56. Taket ble reparert i 1966, og i 1986 ble det gjort store endringer i interiøret. Det har vært indre og ytre vedlikehold på 2000-tallet.

Det sentrale inventaret er for en stor del opprinnelig, selv om kirkebenkene er byttet ut med stoler (plassert som om det dreier seg om en langkirke, altså alle i samme retning). Gabriel Kielland står bak altertavlen og glassmalerier. Førstnevnte har motivet Jesus og Emmausvandrerne. Glassmaleriene har forskjellige kristne symboler. Begge deler er fra 1905, i likhet med prekestol, døpefont (hugget av Ludvig Olsen i Domkirkens verksted) og kirkeklokker (to fra O. Olsen & Søn). Det er forøvrig et aleter også ved sørveggen — med krusifiks.

Orgelet ble bygget av Adolf Fosnæs i 1905 og er kandidat til tittelen Norges eldste bevarte orgel med penumatisk traktur. Det skal ha versert oppgraderingsplaner siden 1940-tallet, men til slutt brøt orgelet sammen og stod urørt i en årrekke, mens ryggpositivet ble bygget inn i et kororgel av Brødrene Torkildsen i 1985. Orgelet ble imidlertid restaurert av Theodor Zuber og gjeninnviet den 6. mars 2005. Likevel skrev Adresseavisen — visstnok i 2008 — om orgeltrøbbel, men det er muligens bare etterslep. I alle fall har ikke orgelet satt spor etter seg på nettet etter dette.

Kirkegården ligger et lite stykke øst for kirken (utover Innherredsveien).

I forbindelse med jubileet i 2005 ble det utgitt et jubileumsskrift, og det er også utgitt en rekke småskrifter om kirken og omgivelsene. Trondheim byarkiv har et par historiske bilder fra området.

Kilder og videre lesning:

Alternativ vinkel

Vestportal

Nordvinduer

Vist 1093 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

Veldig fin kirke dett, sier en trønder som ikke har vært borttil den en gang! Har liksom ikke passet seg slik, så fine detaljer burde vært sett på nært hold

Vi kjørte forbi den i sommer Lilly. Da var den akkurat pakket ut igjen etter renoveringen. Jeg hadde egentlig tenkt å ta bilde av den i vår, men da oppdaget jeg plutselig at den var helt skjult i stilaser og plast.

Ja, vi kunne jo ikke rekke alt på en dag Sofie, syntes vi fikk med oss en masse. Takk nok en gang

Trondheim har alt for mye å by på for en dag. Men vi kan prøve å få til litt mer neste sommer også. Kanskje vi kan ta detaljene på Lademoen da?

Bli me æ

Hadde vært flott om dere fikk tatt en titt inni den. Jeg har faktisk bodd en drøy kilometer lenger ut nær Innherredsveien og kjørt forbi noen ganger, men….

God ide Jan-Tore

Jada. Vi skal se hva vi får til. Har faktisk aldri vært inne i denne.

Flotte bilder !

Annonse

Nye bilder