Åmot kirke

Åmot kirke virker som en uforholdsmessig stor kirke for et såpass avsidesliggende sted som Nord-Torpa. Det slår en også at det er mange kirker i området rundt Torpa og Dokka. Grunnen til Åmots størrelse er nok at den gamle, falleferdige Kinn kirke i Aust-Torpa ble vedtatt revet i 1817, og det ble ved samme anledning vedtatt å unnlate å vedlikeholde Lunde kirke i Vest-Torpa, som etterhvert skulle gå over i historien. Dermed ville Åmot bli felles kirke for hele det spredte Torpa. Men slik gikk det ikke helt, for Lunde kirke forsvant ikke. Kinn kirke ble dessuten bygget på nytt i 1956. Nok om det.

I likhet med flere andre kirker er den åttekantede Åmot kirke modellert på Vang kirke, tegnet av Abraham Pihl. Åmot kirke er tretten år yngre enn Vang, bygget av tre snarere enn stein og med sentraltårn. Den ble innviet i 1823. Kirken har gallerier i to etasjer og har til sammen rundt 800 sitteplasser. Den ligger oppe i høyden, med god utsikt til landskapet omkring.

I likhet med kirker som Vang og Jevnaker ble Åmot kirke bygget med prekestolsalter, som den i motsetning til Vang har beholdt. I en nisje bak alteret står det en kristusfigur som er en kopi av den Bertel Thorvaldsen laget til Vor Frue kirke i København. Den er for øvrig kopiert i mange norske kirker.

Orgelet ble laget ved Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1979. Tårnet har to kirkeklokker, fra 1821 og 1823. I 1996 ble det installert et automatisk ringeanlegg fra Olsen Nauen.

Kirkegården er på 13 1/2 mål og har plass til 1163 graver.

Kilder og videre lesning:

Vist 1306 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Det er nok bare en kopi av Bertil Torvaldsens Kristus i vår Frues kirke i København. Den er litt større enn de mange som har funets rundt omkring i blant annet mange norske hjem. Mvh Tormod Grønland

Min bestefar Håkon Arnstein Sveen var i mange år organist i denne kirken. Han døde i 1958 og ligger begravet like innenfor den vestre porten.

Vet du mer eksakt tidsperioden han var organist ved Åmot? Mvh Tormod Grønland

Iflg. min mor (hans svigerdatter) var han organist i Åmot svært lenge, antakelig i hele mellomkrigstiden, og også en stund under siste krig. Hun sier hun husker at han øvde på orgelet rundt -42. Forøvrig var han fast vikar i Nordsinni kirke. En kuriositet til slutt: Min bestefar ble pinsevenn i godt voksen alder, midt på trettitallet. Det forhindret ikke at han fikk fortsette i stillingen som organist, noe som jeg synes vitner om en ekumenisk romslighet som ikke var så vanlig på den tiden.

Annonse

Nye bilder