Hunn kapell, krematorium og gravlund

Hunn kapell, krematorium og gravlund ligger litt oppover i skråningen fra Gjøvik sentrum. Det må ha vært gravplass her en stund, for den tidligere hovedkirken, Hunn kirke, lå her inntil den ble revet i 1881, da Gjøvik kirke ble bygget. Dagens Hunn kirke er en annen kirke på et annet sted.

Hunn gravlund er blitt utvidet etterhvert og omfatter i dag 31 dekar, med plass til ca. 4500 graver. Krematoriet her er visstnok det eneste i Oppland fylke, så det er til Gjøvik man må for å bli kremert. Det betjener alle trossamfunn samt ikke-religiøse.

Kapellet ble bygget i 1958 og krematoriet påbygget i 1978. Kapellet har 170 sitteplasser. Det var tidligere klager fra naboer om lukt, og nye bestemmelser krever bygging av renseanlegg for å bli kvitt avgasser. Det ble meldt at kapellets seremonisal trolig ville bli stengt i 2009-2010 i den forbindelse, og at seremonier ville finne sted andre steder i byen, uten at det fremgikk hva som gjøres med selve kremasjonen i mellomtiden. Da undertegnede fotograferte på stedet sommeren 2009, var arbeider i gang, og i mai 2010 stod krematoriebygget mer eller mindre klart bak kapellet. Arbeidet er utført av Arkitektene AS.

Kilder og videre lesning:

Kapell

Kapell og krematorium

Kapell og klokketårn

Klokketårn

Mottak

Nedre kirkegård — Her lå gamle Hunn kirke (revet 1881)

Vist 5489 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder