Sand kirke

Sand kirke i Nord-Odal ligger i kommunesenteret Sand, på nordvestsiden av Storsjøen. Stedet har hatt kirke siden middelalderen, i katolsk tid viet til Olav den hellige.

Kirken ble tegnet og oppført av Günther Schüssler, som hadde med sin sønn Fredrik Schüssler i arbeidslaget. Den ble innviet i 1891, og vi har å gjøre med en langkirke i tre. Kirken har vesttårn, og koret i øst er polygonalt avsluttet og omgitt av sakristier. Antall sitteplasser oppgis til 525. Innvendig har kirken galleri, og korgulvet er hevet et lite trinn over skipets gulv.

Altertavlen er fra 1891 og har en kopi av Carl Blochs kjente bilde Christus Consolator (trøsteren). Videre skal også prekestolen være fra 1891, mens døpefont og dåpsfat ifølge kirkeleksikonet er overført fra den tidligere kirken. To kirkeklokker er fra O. Olsen & Søn fra 1891, mens orgelet ble bygget fra Eystein Gangfløt i 1978, men har beholdt den gamle fasaden fra 1891.

Kirken står på et høydedrag, og kirkegården strekker seg nedover mot Sollauståa. Nordvest for kirken står et gravkapell. Nord for kirken står en minnebauta over napoleonskrigene og et minnesmerke over lokale ofre for den 2. verdenskrig.

Opplysningsvesenets fond har et oppslag om prestegården. Mye av tettstedet Sand ligger for øvrig på grunn som var festet under prestegården, noe som i en årrekke var kilde til konflikt om festepris / innløsningspris. Se ellers nyere reguleringsplan for området.

Det legges opp til at menighetsbladet skal kunne leses her.

Kilder og videre lesning:

 • Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo Forlag, 1993), s. 632

  Fra sørvest

  Fra vest

  Krigsminnesmerker

  Port mot gravkapellet

  Gravkapell og minigraver

  Kirkegård ned mot Sollauståa

 • Vist 1352 ganger. Ingen følger denne samtalen.
  Annonse

  Nye bilder