Kaupanger stavkirke

Kaupanger stavkirke er i Sogndal kommune, ved Sognefjorden. I likhet med mange andre stavkirker er denne opprinnelig fra middelalderen, ca. midten av 1100-tallet. Den ble forlenget vestover allerede i middelalderen. Det er en langkirke med hevet midtrom. På 1600-tallet ble det gjort endringer. Blant annet fikk kirken flat himling istedenfor luftig takstol med saksesperrer. Ny ombygging skjedde i 1892, og i 1959-1965 ble kirken forsøkt tilbakeført til slik den var på 1600-tallet, samtidig som det ble foretatt arkeologiske utgravninger. NRKs fylkesleksikon har flere opplysninger om kirkens utvikling.

Prekestol (renessansedekor), altertavle og døpefont er fra tidlig på 1600-tallet. De er gitt av den beryktede futen Gøde Pedersen, som antas å være avbildet sammen med sin familie på minnetavlen over korbuen. Selve buen skal være rester av en alterbaldakin fra 1200-tallet.

Undertegnede var innom rett etter sesongslutt for noen år siden, men bøker vitner om interessante bygningstekniske detaljer innvendig for dem som vet å sette pris på slikt.

Det finnes sikkert bedre bilder av kirken ute blant folk, og om noen som har slike bilder, leser dette, er de velkommen til å bidra.

Kilder og videre lesning:


  • Leif Anker og Jiri Havran: Kirker i Norge, bind 4: Middelalder i tre (ARFO, 2005), s. 120-127

  • NRKs fylkesleksikon (på Allkunne.no)
  • Stavkirke.info
  • Wikipedia
  • Gunnar Bugge og Bernardino Mezzanotte: Stavkirker (Grøndahl Dreyer, 1994), s. 77-81
Vist 1274 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

Litt geografiorientering er nok på sin plass her. Kaupanger stavkyrkje ligg i Sogndal kommune, i Amlabukta på nordsida av Sognefjorden.
Lærdal kommune ligg på sørsida av Sognefjorden, i enden av Lærdalsfjorden, som er ein sidearm til Sognefjorden.
Det går ferjer over Sognefjorden, frå Fodnes i Lærdal kommune til Manheller i Sogndal kommune.
Den som køyrer frå Austlandet kjem først til Lærdal, der Borgund stavkyrkje ligg. Køyrer ein vidare og tek ferja frå Fodnes til Manheller, kjem ein til Sogndal kommune, der Kaupanger stavkyrkje ligg.
Det er ikkje “tunnel under fjorden til Lærdal”, og det blir det nok aldri heller.

Da har jeg feiltolket NAFs veibok (og ikke sjekket teksten). Men det er kort fergestrekning mellom Fodnes og Manheller. Da jeg var det på 90-tallet, reiste jeg via Sognefjellet og Urnes/Solvorn. Takk for rettelsen.

Meir info i NRKs Fylkesleksikon.

EOS_1676-0738_03318
Her er alterfrontalen frå stavkyrkja. Laga på midten av 1200-talet. Utstilt i Bergen museum.
Foto: Arild Nybø.

Takk for bilde og peker til NRKs fylkesleksikon. Ser ut til å være en nyttig ressurs.

Ble veldig imponert over denne kirken som ser ut til å være noe helt for seg selv!

Annonse

Nye bilder