Kampen kirke (Oslo)

Kan man litt stilhistorie, er det lett å tidfeste Kampen kirke ganske presist uten å ha lest om den eller sett årstallet over hovedinngangen. Det er åpenbart en nygotisk teglkirke fra siste halvdel av 1800-tallet, og man skal ikke være så veldig dristig for å gjette på 1880-tallet.

Kirken ble innviet i 1882, og arkitekten er den allestedsnærværende Jacob Wilhelm Nordan. Den har 550 plasser. Plassen foran kirken heter nå Torbjørn Egners plass. Egner vokste opp på Kampen.

I tillegg til gudstjenester benyttes kirken til kulturarrangementer. Disse og kirkens utsmykning er beskrevet på kirkens egne nettsider.

Her skal vi nøye oss med å omtale altertavlen laget av Axel Ender. Den viser til Markusevangeliets 16. kapittel, Han er oppstanden, og viser kvinnene som finner graven tom. Dette motivet er brukt i flere altertavler av Ender selv og andre. Første gang er her i Kampen kirke. Deretter brukte Ender det — med noen få avvik i detaljene — i Molde domkirke og i Strømsgodset kirke i Drammen samt i en kirke i Charleston, South Carolina. Dessuten laget han et glassmaleri av motivet til en kirke i Tunbridge Wells i Kent, England. Datteren, Ragnhild Ender, kopierte motivet i Spydeberg kapell, og lokale kunstnere har kopiert det i Veikåker kapell og Nore kirke samt i flere svenske kirker. Motivet er også utgitt som postkort og reproduksjoner i flere land, men det er versjonen fra Molde som er mest kopiert.

Det er ikke kirkegård her. Gravferdsetaten henviser til Gamlebyen gravlund og urnegraver på Østre gravlund.

Kilder og videre lesning:

  • M.C. Kirkebøe: Oslos kirker i gammel og ny tid (Ny utgave ved K.A. Tvedt og Ø. Reisegg, Kunnskapsforlaget, 2007), s. 37-38
  • Kampen kirke
  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon (5. utg.; Kunnskapsforlaget, 2010), s. 291
  • Artemisia.no
  • Olava Øverland og Bo Aje Mellin: Våre altertavler (Det Norske Samlaget, 1995), s. 174-175
  • Kirkesøk

Hovedinngangen

Sidedør

Vinduer på sørveggen

Kampen kirke ligger på Torbjørn Egners plass

Vist 1272 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Var det ikke denne kirken som var sentral i et arbeideropprør på Kampen en gang i tiden?

Har ikke hørt om det, men si hva du vet…

Jeg har ellers planer om å ta bedre, klarere bilder av denne kirken, men siden vi skal ha møte i nærheten i morgen, tenkte jeg at det var av interesse å få publisert noe.

Jeg husker ikke så veldig mye om dette opprøret, men jeg leste en lang artikkel i en eller annen avis en gang om det i Norsk målestokk litt utrolige opprøret mellom arbeidere og fabrikkeierne som utspant seg på Kampen på slutten av 1800-tallet. Det var tusenvis arbeidere involvert og politi og soldater ble satt inn i forsøket på å temme arbeiderne. Jeg mener å huske at det var folk fra kirken som gjorde forsøk på å megle i konflikten. Men jeg forstår etter en titt på Wikipedia at det ikke er denne kirken som var involvert siden opptøyene var i 1878, altså noen år før denne kirken ble bygget. Litt info om opprøret kan man finne på wikipedia

Det er vell nærliggende og tro at det måtte være Oslo Hospitalkirke eller Grønland det dreide seg om :) Mest sannsynlig Grønland som ble utskilt fra Oslo Hospital i 1859 og befolkningen på Kampen soknet ditt. Oslo Hospital kirke, nåværende Gamlebyen har vi kirkebøker allerde fra 1734. Grønland ble utskilt fra Oslo Hospital i 1859

Og Gamlebyen kirke/Oslo Hospital er litt av en historie med flere branner og alt. For ikke å snakke om andre middelalderrester i Gamlebyen. Husker jeg rekognoserte litt etter Hallvardskatedralen, Mariakirken, Clemenskirken m.m. i Gamlebyen. Ikke alt var like lett å komme til eller finne, men det er kanskje litt bedre tilrettelagt nå, selv om det varierer hvor mye som er å se. Det er av og til omvisninger i området, men kanskje en liten gjeng av interesserte burde slå seg sammen en gang, forberede seg litt og ta en liten vandring mellom de arkeologiske utgravningene.

Mye historisk sus over det området ja. Gamlebyen, Galbeberg og resten. Vålerenga Historielag har ofte byvandringer rundt i området.

Annonse

Nye bilder