Buksnes kirke, Vestvågøy, Lofoten

I villfarelsen har jeg kalt denne kirken Gravdal kirke…….
Les mer om kirken her

Vist 1565 ganger. Følges av 7 personer.

Kommentarer

Dette er vel ingen vilfarelse, Staffan. Buksnes Kirke er på Gravdal i Lofoten.
Kirka ble bygd i 1905, etter at den gamle kirka brant i januar 1903. Den kirka sto nede på kirkegården.
Les mere her

Svein….flotte opplysninger! Takk….takk

Så fint med litt farge på en kirke med tårn på tårn på…. selv om jeg synes det er veldig fint og rent med hvite kirker.

Ser ut til å være inspirert av stavkirkene! Ganske uvanlig denne kirken vel? Jeg så den i sommer,
men kan ikke finne bildet jeg mener jeg tok:)

Dette er et såkalt fyrstikkhus, eller prefabrikert bygg, den er en av to like kirker, den andre befinner seg i Finnmark(Neiden). Typisk dragestil fra frigjøringsperioden rundt forige århundreskifte.

Takk for interessante opplysninger, Bengt.

Ved århundreskiftet ble det ganske dramatisk for Buksnes menighet. Det begynte med at prestegården brant ned i 1899. Da omkom det mennesker, bl.a. to av presten Arctanders barn. Og vel tre år senere ble det brann igjen. Denne gangen gjaldt det kirka.

Den 26. januar 1903 ble Buksnes kirke lagt i aske etter at et lyn hadde antent bygningen. Det gikk ikke lenge før ny kirke var under planlegging. Allerede den. 6. februar 1904 ble nye tegninger godkjent. Arkitekten var Karl Norum. Og den. 22. november 1905 ble den nye kirken i Buksnes innviet av biskop P. W. K. Bøckman. Med den nye kirka var det flere ting som var nytt. Den nye kirken ble bygget på Korshaugen, til tross for mye protester, mens de andre kirkene sto nede på kirkegården. Stilen den nye kirka fikk var jo helt uvant, med drakehoder på mønespissene, og med mange småtak og med utskjærte mannsansikter over alt innvendig.

Det var sokneprest Aasen som ville at kirka skulle bygges slik. Det ble protester fra både formannskap kommunestyre. De ville at kirken skulle være slik de andre hadde vært. (Korskirke). Aasen sto på sitt, og da han som prest og ordfører reiste til Oslo for å få godkjent planene ente det med at han fikk sin vilje. Kirka skulle bygges i drakestil.

Tiden var vel en del av årsaken til denne stilen. Omkring århundreskiftet var det en sterk nasjonalitetsfølelse blant folk. Arkeologer hadde gjort store oldtidsfunn, historikere hadde avdekket mye av Norges historie. Og landet sto i ferd med å bli løst fra unionen med Sverige. Alt dette virket i en retning. Det nasjonale.
[Bilde 638609 finnes ikke eller har blitt slettet]Buksnes kyrkje. Lofotfisket i februar 1967.

Flott Ulf, det viser hvor flott den hadde sett ut uten all skogen.

I prestegårdsbrannen 29.juni 1899 omkom 3 av sokneprest Ove Guldberg Arctanders barn i tillegg omkom ei tjenestejente og hennes lille barn.

Bilder tatt november og desember 2013, etter at mye av granskogen er fjernet, – og vinteren har tatt lauvet på gjenstående lauvskog :-))!

Det finnes 4 – 5 kirker i samme stil, tegnet av samme arkitekt. En i Neiden i Finnmark, de øvrige lengre sør i landet. Buksnes Kirke er den største av disse, opprinnelig bygd for rundt 800 tilhørere. Det er nå redusert til ca.600 etter at galleriet er stengt for vanlig tilhørerbruk, og en del benker er fjernet for å gjøre bruken noe mer allsidig. Uten tvil ei vakker kirke :-))!

De andre kirkene det refereres til er Veøy kirke og Holm kirke Disse ble begge levert i 1907. De er begge tegnet av Karl Norum og alle fire ble produsert ved Jacob Digres Færdighusfabrik i Ila, Trondheim. Norum var ansatt som arkitekt der fra 1886 til 1911. Frei kirke fra 1897, er i samme stil. Kapellet i Neiden, 1902, ble tegnet av Norum men produsert av byggmester Johan Estensen Fossen i Mostadmark, Malvik. I Malvik og Hommelvik menighetsblad finnes en artikkel om kapellet.

Annonse

Nye bilder